Składniki:
2 dojrzałe, choć niezbyt miękkie gruszki
100 ml wina z aronii
1 łyżka syropu z aronii słodzonego cukrem trzcinowym (Fenomen Aronii)
2 łyżki octu balsamicznego
4 plastry twarogu
garść włoskich orzechów
2 łyżki delikatnego miodu (lipowego)
świeża melisa lub mięta

Sposób przyrządzania:
Na patelnię wlać wszystkie płynne składniki, dołożyć obrane, pokrojone w ćwiartki gruszki, dusić, aż płyn zacznie się karmelizować. Układać je na plastrach twarogu, posypać posiekanymi orzechami, polać miodem, udekorować miętą, podawać.

Składniki:
800 g wołowiny (pręga)
4 łyżki oleju roślinnego
500 g białej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej węgierskiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej węgierskiej papryki w proszku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka kminku
200 ml delikatnego, czerwonego wytrawnego wina
sól
świeżo mielony czarny pieprz
4 jajka
4 kiełbaski do gotowania w typie frankfurterek
4 ogórki konserwowe (lub małosolne)

Sposób przyrządzania:
Na oleju zrumienić drobno posiekaną cebulę, dodać paprykę wymieszać, dołożyć pokrojone w kostkę mięso, podlać wrzątkiem, po kilku minutach dodać wszystkie pozostałe składniki, dusić do miękkości, podawać z kiełbaskami, jajkiem sadzonym i ogórkiem.

Składniki:
800 g jagnięciny bez kości
3 łyżki oleju roślinnego
2 cebule
1 łyżka słodkiej węgierskiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej węgierskiej papryki w proszku
1 dojrzały pomidor
1 żółta podłużna papryka
1 łyżeczka kminku
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:
W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę, wsypać paprykę w proszku, wymieszać, dodać pokrojone w kostkę mięso i podlewając odrobiną wody dusić kilka minut na mocnym ogniu. Dodać obranego ze skórki pomidora, posiekaną paprykę, kminek, podlać nieco wodą i dusić do miękkości, zaprawiając na końu śmietaną.


Składniki kluseczek:
500 g mąki pszennej
1 jajko
woda gazowana
sól

Sposób przyrządzania kluseczek:
Mąkę wyrobić z wodą, jajkiem i solą, kłaść na wrzątek, podawać z paprykarzem.

unia2

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:  Europa inwestująca w obszary wiejskie
Strona współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013,
oś IV LEADER, 421 "Wdrażanie projektów współpracy" Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi