Składniki:
800 g jagnięciny bez kości
3 łyżki oleju roślinnego
2 cebule
1 łyżka słodkiej węgierskiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej węgierskiej papryki w proszku
1 dojrzały pomidor
1 żółta podłużna papryka
1 łyżeczka kminku
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:
W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę, wsypać paprykę w proszku, wymieszać, dodać pokrojone w kostkę mięso i podlewając odrobiną wody dusić kilka minut na mocnym ogniu. Dodać obranego ze skórki pomidora, posiekaną paprykę, kminek, podlać nieco wodą i dusić do miękkości, zaprawiając na końu śmietaną.


Składniki kluseczek:
500 g mąki pszennej
1 jajko
woda gazowana
sól

Sposób przyrządzania kluseczek:
Mąkę wyrobić z wodą, jajkiem i solą, kłaść na wrzątek, podawać z paprykarzem.

unia2

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:  Europa inwestująca w obszary wiejskie
Strona współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013,
oś IV LEADER, 421 "Wdrażanie projektów współpracy" Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi