Paprykarz jagnięcy z kluseczkami galuszka
Składniki:
800 g jagnięciny bez kości
3 łyżki oleju roślinnego
2 cebule
1 łyżka słodkiej węgierskiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej węgierskiej papryki w proszku
1 dojrzały pomidor
1 żółta podłużna papryka
1 łyżeczka kminku
150 ml gęstej kwaśnej śmietany
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przyrządzania:
W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę, wsypać paprykę w proszku, wymieszać, dodać pokrojone w kostkę mięso i podlewając odrobiną wody dusić kilka minut na mocnym ogniu. Dodać obranego ze skórki pomidora, posiekaną paprykę, kminek, podlać nieco wodą i dusić do miękkości, zaprawiając na końu śmietaną.
Składniki kluseczek:
500 g mąki pszennej
1 jajko
woda gazowana
sól
Sposób przyrządzania kluseczek:
Mąkę wyrobić z wodą, jajkiem i solą, kłaść na wrzątek, podawać z paprykarzem.