Składniki:
500 g białej kaszy gryczanej
3 łyżki masła
1 biała cebula
200 g świeżych prawdziwków (lub podgrzybków)
1 l wywaru z podsuszonych prawdziwków wraz z namoczonymi grzybami
100 ml słodkiego porto
sól
świeżo mielony czarny pieprz
100 g sera typu parmezan lub grana padano

Sposób przyrządzania:
Kaszę moczyć przez godzinę w zimnej wodzie, odcedzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę, dodać kaszę i posiekane grzyby, wlać wywar oraz wino, dusić mieszając, aż kasza wchłonie wywar i zmięknie. Dodać pieprz do smaku, resztę masła i część startego sera, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 min. Podawać posypując każdą porcję resztą sera.

unia2

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:  Europa inwestująca w obszary wiejskie
Strona współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013,
oś IV LEADER, 421 "Wdrażanie projektów współpracy" Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi