Składniki:
1 kg dyni
1,5 l wywaru z kurczaka
6 ząbków czosnku
1 gałązka świeżego tymianku
1 łyżka oleju z pestek dyni
100 ml śmietanki kremówki
garść pestek z dyni
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzania:
Pokrojoną w kawałki dynię zalać wywarem, dodać obrany czosnek, gotować z dodatkiem tymianku ok. 30 min., zmiksować na gładki krem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawać z kleksem ubitej śmietanki, kroplami oleju dyniowego i uprażonymi na suchej patelni pestkami z dyni.

unia2

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:  Europa inwestująca w obszary wiejskie
Strona współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013,
oś IV LEADER, 421 "Wdrażanie projektów współpracy" Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi